Älmhult blev årets Idrottskommun

Älmhult blev årets Idrottskommun

0

Smålandsidrotten har utsett Älmhults kommun till årets idrottskommun i Småland 2017. Motivering löd ”Älmhults kommun främjar inkludering och mångfald genom idrotten.”

Älmhults kommun är en internationell kommun med människor från fler än 50 nationaliteter, vilket tydligt märks i föreningslivet som bidrar till inkludering och mångfald med stöd från kommunen. I denna internationella atmosfär med många olika kulturer har nya idrottsföreningar med nya idrotter startat upp, bland annat cricket, landhockey och rugby. Utmärkelsen delades ut i samband med invigningen av Elmehallen, Haganäs.

Grattis Thomas Franzén, fritidschef i Älmhults kommun.

Tack, det känns riktigt bra just nu. I motiveringen lyfter man upp vår Idrottsskola för kommunens 7- och 8-åringar som fritidsavdelningen tillsammans med föreningar har genomfört i över 30 år. Vi får bara positiva kommentaren från t ex föräldrar. Många av nyinflyttade till kommunen har aldrig tidigare kommit kontakt med något liknande och tycker att detta är en stor tillgång. Personligen har jag genom åren varit runt i ett antal kommuner både i Småland och Skåne och informerat om vår satsning. Vi ha verkligen jobbat för det.

Vad är det som ni gör så mycket bättre än övriga kommuner i Småland?

Vi hade besök av en riksdagspolitiker för något år sedan som fick information om vår Idrottsskolan och den Fritidsskolan som vi har för våra nya svenskar i åldern 13–19 år. Han blev mycket imponerad och kommenterade ”I Älmhult gör man det som många andra kommuner pratar om att man borde göra, men kommer inte igång!”

Hur prioriterat är fritid och idrott i Älmhults kommun?

Givetvis finns det önskemål från föreningar om nya anläggningar och ökade bidrag. Kommuninvånare har också önskemål att kommunen ska satsa på mer attraktivare anläggningar, som t ex äventyrsbad. Men i stort tycker jag att fritid- och idrottsfrågor får ett bra utrymme inom kommunen och politiker uttrycker alltid att ett aktivt föreningsliv är viktigt för att göra kommunen attraktiv att bo i. Vi hoppas nu att våra politiker tar ett klokt beslut om att komma gång med en om- och tillbyggnad av vår simhall.

Berätta lite om era satsningar.

Vi har nu byggt kommunens femte idrottshall, som invigdes nyligen. Till detta finns också IKEA:s idrottshall. Det gör nog oss till idrottshall-tätast i landet, om man räknar per invånare. Vi har också satsat på utegym, rustat upp 2 motionsspår med ny belysning. Vi har ett bra bidrag till föreningarnas verksamhet i åldern 7–25 år. Vi betalade under 2017 ut över 1,1 miljoner kronor i aktivitetsstöd. Här ser vi också att redovisade aktiviteter har ökat. Mycket beroende på att vi har fått nya verksamheter som rugby, cricket och landhockey. Vi har också satsat på Haganäs fritidsområde med en naturlekplats.

Vilka andra orter har fått del av kakan?

Vi har många aktiva föreningar i kommunens mindre orter och alla föreningar har rätt till bidrag. Det kommunen har satsat på de senaste åren är ny belysning till motionsspåret i Liatorp. En cricketbana i Eneryda. Byggt nya omklädningsrum till ishallen i Diö.

Hur firar ni priset som årets idrottskommun?

Vi är nog dåliga på att fira! Men jag hoppas att vi kan göra något för att tacka våra föreningar under året. Det är mycket tack våra fantastiska föreningar och ledare som gör att Älmhults kommunen tilldelades Årets Idrottskommun 2017 i Småland.

Älmhult håller sig framme inom många områden. Är ni speciellt tävlingsinriktade?

Tävling är väl inte det viktigaste. Men det är ju alltid trevligt när våra föreningar och spelare når framgångar. Vi har vår duktiga badmintontjej, Emma Karlsson, fostrad i Älmhults Badmintonklubb, som nyligen har tagit EM-guld. Vi har också duktiga tjejer både i volleyboll, Eneryda Volley och i fotboll, Älmhults Damlag. Men det viktigaste är breddverksamheten i alla åldrar, men främst i åldern 7–25 år.

Vad är du mest stolt över just nu?

Priset givetvis! Ett bevis på att vi jobbar rätt! Stolt över att vi kan visa upp många nya idrotter, ett bevis på att vi är en internationell kommun! Stolt över alla aktiva föreningar och att vi har ett gott samarbete!

Text: johnny@alltomalmhult.se

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *