Ängaholms Gård – för närproducerat & ekologiskt

Ängaholms Gård – för närproducerat & ekologiskt

0

vårt närområde ligger en hel del gårdar där bönderna inriktat sig på ekologisk produktion. En av dem som startade tidigt är Tommy Gustavsson på Ängaholms gård utanför Lönsboda,som haft KRAVcertifierad produktion av nötkött sedan 1993.

– Jag har alltid haft det ekologiska tänket med mig så när jag startade var det en självklarhet att inrikta mig på det, berättar Tommy.

Han tog över gården som tredje generationen 1989 men ändrade produktionen från mjölkgård till ekologiskt nötkött. Han odlar själv maten till djuren och är stolt över sin KRAV-certifierade gård.

– Jag föder upp Angus och Limousinkor. Det är nötdjur som lämpar sig bra för just ekologisk produktion. Besättningen består av 40-45 djur totalt och ca 15 djur går till slakt varje år och säljs direkt till konsumenter och restauranger.

Kunder efterfrågar ekologiskt

Slakteriet som Tommy använder är Ragnar Johanssons i Mjällby. Köttet hängmöras där i minst 10 dagar, styckas och vakuumpackas med en hållbarhet på minst en månad. Därefter säljer Tommy köttet i sin butik som finns i stationshuset i Lönsboda. Dels som olika bitar och färs. Dels som korv – oxchorizo och oxgrillare. I butiken finns även andra varor till försäljning – självklart ekologiska även de. Bland annat hittar kunderna ägg, grönsaker och frukt. Där finns också ofta fyra olika sorters surdegsbröd från Casa Bartke i Loshult.

– Butiken är välbesökt och populär, konstaterar Tommy. Jag har många medvetna kunder, danskar och svenskar, och efterfrågan bara ökar.

Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

Du träffar Tommy i Stationsbutiken i Lönsboda på fredagar kl. 12-18.

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *