En fikastund med Dag Ivarsson…

En fikastund med Dag Ivarsson…

0

…är en svindlande resa och en lektion i en drygt hundraårig Osbyhistoria

Han är jurist, ekonom, scout, bokslukare, politiker och en väsentlig del av Osbys stolthet; företaget Brio som producerat några av världens bästa leksaker genom tiderna.

Vi träffar Dag Ivarsson i sommarhemmet i Maglaröd, ett mycket kort stenkast från Skeingesjön.

Det har varit en lång resa från korgmakaren Ivar Bengtsson i Boalt fram till i dag. Mycket har förändrats. Men känslan för allt som skapats består.

– Min stora hjärtefråga just nu är Lekoseum och dess framtid. I källaren på Briohuset finns en guldgruva att visa upp, säger Dag Ivarsson.

Egentligen börjar historien om familjen Ivarsson i den lilla byn Boalt. Farfars far hette Ivar Bengtsson. Tre söner hade han och hustrun Sissa. 1884 startade torparsonen Ivar företaget Ivar Bengtsson Korgfabrik. Spånkorgar var hans specialitet.

1902 flyttade man till Osby. Men det var väldigt nära att företaget hade hamnat i Älmhult.

– Ja, så var tanken. Men Sissa motsatte sig detta mycket bestämt. Hon var inte beredd att bli smålänning, berättar Dag Ivarsson.

Det fanns med andra ord stark kvinnokraft redan då. Och faktum är att denna viljestarka kvinna skulle bidra med mer inför skapandet av ett ledande leksaksföretag i Osby.

– När två av sönerna hade planer på att emigrera till Amerika hade Sissa en lösning, att skriva över företaget på sönerna. De fick ansvaret att utveckla rörelsen. Det här hände 1908.

Ivar Bengtssons pojkar blev Ivars söner och en fascinerande historia tog fart. Brio, Bröderna Ivarsson Osby, fanns nu på kartan. Och Osbyhästen, den första träleksaken, fanns redan på plats.

Vi sitter och smuttar på en kopp kaffe i Dag Ivarssons och hustrun Christines sommarhus i Maglaröd. Utsikten över Skeingesjön är magnifik. Den franska basseten Bollinger tuggar på ett ben och Dag berättar en släkthistoria som kunde bli en hel bok. Eller två.

– Maglaröd är en viktig plats för oss. Det var här släkten förvandlades från “kvastagöingar” till “timmergöingar”, säger han plötsligt.

För den oinvigde kan berättas att Maglaröd med sin sjö och vackra ekar ligger en halvmil in på vägen mot Vittsjö och Verum. Först träffar man på en röd gård som har ett stort symbolvärde.

– Ja, 1922 köpte de tre bröderna Ivarsson Maglarödgården. Det är lätt att förstå vilken triumf detta var. Kvastagöingar hade blivit gårdsägare med skogsmark, riktiga timmergöingar.

Gården ägs fortfarande av släkten; Dags och brodern Bengts familjer samt systerdottern Malou.

1950-talet. Brio är inte längre ett lokalt företag. Det är globalt. Arvet från korgmakaren har förvaltats väl. Nu har Lennart och Inger Ivarsson hand om styråran. Han är vd och hon exportchef. Det handlar om Dag Ivarssons föräldrar. De agerar på den internationella leksaksscenen och de gör det väldigt väl.

Brio är ett grossistföretag och ett företag som producerar egna produkter med utsökt design och i färger man lätt känner igen. Tidigt tog man vetenskapen till hjälp för att utveckla pedagogiska leksaker. Träjärnvägen, som utsetts till en av 1900-talets bästa leksaker, ser dagens ljus. Och agenturen för framtida storsäljare är på topp. Modelljärnvägen Märklin är ett exempel, men lyckokastet är en docka som alla människor i hela världen numera känner till.

– Mina föräldrar kände tillverkarna av Barbiedockan. Det var många som avrådde, en docka var inget att satsa på. Men de fick agenturen för Barbie i hela Norden och omsättningen ökade med 35 procent, berättar Dag Ivarsson.

Det är sådant som kallas fingertoppskänsla.

Dag Ivarsson fick sin speciella roll inom Brio. Företaget växte, det fanns många rättigheter att bevaka runtom i världen. Mer kompetens inom ekonomi och juridik krävdes. Så Dag utbildade sig till både ekonom och jurist.

– Under den absoluta storhetstiden på 1980- och 90-talen hade vi agenturen för sju av de tio största leksakstillverkarna i världen, konstaterar han.

1990 blev Dag Ivarsson styrelseordförande i företaget. Hans styrelsebana i Brio är närmast osannolik; från 1966 till 2012.

Nu sticker nyfikenheten fram. Uppvuxen i en släkt där leksaker var grunden för det mesta, hade han själv några Briofavoriter som barn?

– Jag hade ju lyckan att leva med ett grossistföretag. Det fanns leksaker av alla de slag. Min favorit var nog ett enkelt handtag i plast med en snurra på toppen. Drog man i ett snöre så flög den i väg, säger han med ett skratt.

Så blir han allvarlig och vill gärna framhålla de tre produkter som skrivit in sig i leksakshistorien.

– När man listade 1900-talets bästa leksaker i USA fanns två från Brio med. Träjärnvägen och Brioclownen. Och företagets Bygg-Brio eller som det också kallas Brio-Mek finns med på tio i topp-listan över de bästa leksakerna någonsin.

Märkligt nog fanns det plats för annat än leksaker i Dag Ivarssons liv. Scoutingen blev tidigt viktig.

– Jag började som scout i tioårsåldern. Blev scoutledare och så småningom invald i den svenska scoutstyrelsen. Och jag fick vara med som en av cheferna för en Världsscoutjamboree. En stor upplevelse.

Fast en ännu större var förstås att han genom scoutingen fann sin livskamrat.

– Det stämmer, min fru och jag träffades genom arbetet i scoutstyrelsen.

Tilläggas kan att Dag skrev standardverket inom svensk scouting, “Patrullscoutboken”, som kommit ut i fem upplagor.

Och så var det ju det där med politiken. Mången gång har Dag Ivarsson svingat klubban i Osbys kommunfullmäktige.

– Ja, jag fascinerades av dåvarande moderatledaren Gösta Bohmans naturskildringar i samband med politiken och gick med i partiet 1976, säger Dag med ett brett leende.

Det blev skolpolitik. 1986 blev han ordförande i skolstyrelsen. I dag är Dag ledamot i kommunstyrelsen, ordförande i fullmäktige och vice ordförande i utskottet för utbildning och arbete.

Och när man sammanfattar allt detta, vilket är din stora hjärtefråga just nu?

– Utan tvekan Lekoseum och dess framtid, säger han snabbt.

Lekoseum är förvaltare av Brioarvet i Osby. En självständig stiftelse där Dag Ivarsson representerar familjen. Och dessutom Osbys i särklass största turistmagnet.

– Ett utbyggt Lekoseum med plats för att ta emot grupper och att visa upp den guldgruva av föremål som finns i Briohusets källare är något jag verkligen hoppas på.

Det sägs dessutom att du är en bokslukare. Två böcker i veckan. Hur hinner du med det?

– Jag läser väldigt snabbt, säger Dag Ivarsson med ett skratt.

Fotnot: Fram till 2004 var familjen Ivarsson huvudägare av Brio. Företaget såldes till Proventus som 2006 flyttade huvudkontoret till Malmö. 2015 köptes Brio av tyska Ravensburger. Men namnet Bröderna Ivarsson i Osby lever vidare. Precis som alla leksakerna.

Text och foto: Lasse Lindell

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *