Friherren på Hallaboda herrgård: "Nu siktar jag på Guiness Rekordbok!"

Friherren på Hallaboda herrgård: "Nu siktar jag på Guiness Rekordbok!"

0

Han bor i undantaget som han gärna kallar herrgård. Född i Danmark, uppvuxen i Göteborg men numera friherre i skogen runt lilla Hallaboda, helt nära Häradsbäck. På visitkortet står det festarrangör, det kunde lika gärna vara autografsamlare eller levnadskonstnär. Och snart kan han vara med i Guiness Rekordbok för sina tatueringar.

Vi har besökt Stig P Prebéus – mannen som det inte går att sätta en etikett på. Bara att han gillar det lite extravaganta.

Stig Prebéus beskriver sina 30 år i Göteborg som underbara. 20 fina år i skånska Vellinge följde. Han verkar inte att ha haft många tråkiga stunder under färden genom livet. Stig arbetade som tekniker på Televerket, det som sedan blev Telia. Han har jobbat som butikschef och var bland annat med och öppnade landets första riktiga telebutik, som faktiskt fanns i Älmhult. Nya butiker följde i Osby och Växjö.

Det goda humöret verkar att vara inbyggt. Så står det också på en skylt hemma hos Stig i Hallaboda: “Var glad – alltid retar det någon.”

Han gillar skyltar med små underfundiga budskap. Och han gillar definitivt människor.

– Har man ett öppet sinne träffar man alltid människor. Kända eller okända, det spelar ingen roll.

Fast det där med kända människor har ändå spelat en betydande roll i Stigs tillvaro. Antagligen började det med att han mötte Mick Jagger i Rolling Stones 1965. Det blev en autograf och på den vägen är det. Listan på känt folk i Stigs autografsamling är så lång att vi inte får plats med den i tidningen. Lasse Berghagen, Lill-Babs, Sanna Nielsen, Cliff Richard, Björn Ranelid, Leif GW Persson, Sven Bertil Taube…

– Jag har träffat 99 procent av alla i min samling personligen. Och jag har bilder från de flesta av dessa möten, berättar Stig Prebéus.

Somliga har blivit bekanta, andra goda vänner. Vissa känner han lite extra för. Som ishockeylegenden Ulf Sterner, som han gärna umgås med, och Ikeagrundaren Ingvar Kamprad.

– Ja, jag får alltid julkort från Ingvar Kamprad och givetvis var jag hemma och gratulerade på hans 90-årsdag. Det blev riktigt fin svensk honung – och blommor från Ikea, säger Stig med ett skratt.

En god vän har kontaktat legendariska Guiness Rekordbok, så nu hoppas Stig bli utsedd till den person som har flest tatuerade autografer på kroppen. I hela vida världen. Dagsnoteringen är 32 stycken. Ytterligare tio tillkommer snart.

– Målet är 50 eller kanske 75, påpekar Stig, som faktiskt inte började tatuera sig förrän vid 63 års ålder.

Enligt Stig Prebéus sätt att tänka är det bra att prova på det mesta – inte bara tatueringar. De senaste åren har han utvecklat den stora tomten runt boningshuset i Hallaboda på ett festligt sätt. Nya byggnader har dykt upp lite varstans. Och visst handlar det om fest?

– Ja, här finns nu en rejäl scen, ett lusthus, en bar och en liten kyrka med klocka, altartavla och allt. Jag tänkte att en herrgård måste ha en egen kyrka. Där vill jag arrangera både bröllop och dop i framtiden. Präst är redan ordnad!

Men hur är det nu egentligen med historien om friherre Stig Prebéus på Hallaboda herrgård?

Stig skrattar och förklarar:

– Jag är ju singel, då är jag en fri herre. Och en herre som bor på en gård måste väl bo på en herrgård, eller hur?

Stig har redan haft stora festligheter, underhållning från scenen och en “politikervecka” hemma på gården. Drömmen i sommar är att locka författaren Björn Ranelid till Hallaboda.

– Det är nyttigt att alltid ha något på gång, det håller en människa pigg och frisk. Nu planerar jag för min 70-årsdag, då blir det fest! Och sedan tänker jag leva i åtminstone 30 år till.

Text och foto: Lasse Lindell

[gallery link="file" ids="8052,8057,8058,8056,8055,8054,8053,8059,8061,8060"]

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *