Knallar, artister och  tivoli lockar 30.000 till Holje marknad

Knallar, artister och tivoli lockar 30.000 till Holje marknad

0

Lions Club i Olofström står inför årets största evenemang, Holje marknad. Den 11-13 maj blir inget sig likt på flygfältet. Bortåt 200 knallar tar plats, Larz Kristerz spelar upp till dans och fler artister väntar, Lionsdamerna serverar fika med hembakat bröd och tivolit snurrar i gång sina attraktioner.

– Det är fantastiskt att vi har bevarat den här traditionen i 54 år, säger marknadsgeneral Maria Sällström.

Ordet tradition är nästan för litet. Det här är starten på sommaren i Olofström. När Olle Sigvant en gång startade detta marknadsäventyr kunde han nog inte föreställa sig att det skulle leva vidare 2018. Men det gör det. I dag heter marknadsgeneralen Maria Sällström, tillika president i Lions Club Olofström.

– Holje marknad är vår i särklass största inkomstkälla. Pengarna går oavkortat till hjälpinsatser i närområdet men också till internationella projekt, berättar hon.

När 200 knallar, serveringar med allt från sill och hamburgare till våfflor och langos, en rad folkkära artister och ett helt tivoli ska komma på plats krävs en hel del organisation.

Maria Sällström lovordar samarbetet med Partyfabriken från Tyringe. Och givetvis den egna organisationen.

– Det är ett väldigt trevligt gäng att arbeta med. Och det känns fantastiskt att kunna hjälpa samtidigt som man har så roligt.

Den första Lions Club bildades i Chicago, USA, 1917. Till Olofström kom rörelsen 1954. Verksamheten bedrivs i form av en ideell förening och syftet är att ge stöd och hjälp åt behövande, både lokalt och internationellt.

– Varje krona som kommer in ska också delas ut, konstaterar Maria Sällström.

Karl Evert Andersson är en riktig Lionsveteran. Han har varit med på marknaden i 39 år och just nu är han marknadsansvarig.

– Det betyder att jag tar hand om knallarna. Många kommer år efter år och den här gången blir det närmare 200 som dyker upp, berättar han.

Maria Sällströms man Lars hittar vi i byggnadskommittén. Det behövs många bodar och toaletter och många meter staket när marknaden drar igång.

Att bjuda på folkliga och populära artister är en god tradition på Holje marknad. Ett axplock ur årets program handlar om dansbandskungarna i Larz Kristerz och Lasse Sigfridsson på fredagen. Moderna Tider underhåller på lördagen och Pidde Pannkaka bjuder hela familjen på nöje under söndagen.

– Sen får vi inte glömma Lionsdamernas kaffeservering med hembakat bröd. Där spelar det lokala bandet PPM (det blir en del god countrymusik!) och det här brukar vara väldigt uppskattat, förklarar Maria Sällström.

Hur är det då med vädret? Brukar ni ha tur med det?

– Ja, faktum är att vi har haft bra väder de flesta gångerna, säger Karl Evert Andersson och plockar snabbt fram väderprognosen på sin mobiltelefon.

Se där! En stor sol visar sig. Fattas bara annat, det här är ju starten på sommaren…

Fotnot: Exempel på Lions lokala verksamhet i Olofström är stipendier inom kultur- och fritidsområdet och sponsring av alla deltagande ungdomar vid Hällevikslägret. Dessutom arrangeras kyrkokonserter och den årliga handikappdansen i Folkets hus. Mer information finns på hemsidan www.lionsolofstrom.se. Lions finns även på Facebook.

Text och foto: Lasse Lindell

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *