Maxomorra – en färgstark  historia om  barnkläder

Maxomorra – en färgstark historia om barnkläder

0

Maxomorra. Barnkläder med funktion och egen design. Starka färger, stora mönster och därtill en ekologisk produktion av varje kollektion. Du kan hitta dem i  London eller Berlin. Men visste du att företaget finns på Spångatan i Älmhult?

Vi har besökt Maxomorra och fann ett gäng unga entusiaster som drivs av en vision om funktionella, lekvänliga kläder som alla ska ha råd att köpa. Företaget startade 2008 och just nu finns en lagershop med en stor del av utbudet öppen i Älmhult.

År 2008 startade älmhultsbon Johan Ström företaget Maxomorra med en tydlig vision. Att skapa bra barnkläder med egen design    och med en ekologisk linje ända från bomullsfältet till butiken. Sedan fem år tillbaka finns Maxomorra på Spångatan i Älmhult. Fem anställda och med en frilansande mönsterdesigner i Malmö. Dessutom med ett antal agenter i Sverige och utlandet. Kläderna kan man hitta lite varstans ute i världen.

– Ja, faktum är att vi är större utanför Sverige. Allra störst är vi i Tyskland, konstaterar Malin Brandeth.

Malin är operations manager och förklarar gärna det speciella med Maxomorra. Hon får hjälp av produktutvecklare Emma Hagström Bonow som var den först anställda i företaget.

– Vi har krav på oss. Företagets är Gots-certifierat, vilket betyder att vi vet var bomullen är tagen, känner till förhållandena för arbetarna i Indien där kläderna sys och vet att inga bekämpningsmedel eller giftiga färger har använts i produktionen, förklarar Emma.

Och det är just detta som har varit idén med Maxomorra från första början.

Egen stil, egen design med krav på lekvänlighet och hållbarhet. Modellerna är tidlösa och designen har en stark karaktär som inte förändras mycket över tid. Man har basmodeller som fungerar och ingen behöver känna att man går i förra årets kläder. Målgruppen är flickor och pojkar från 0-10 år.

– Vi lyssnar på kunderna och förändrar kläderna inom de ramar vi jobbar med. Kläderna för den svenska marknaden är lite mer nertonade men fortfarande så att man ser att det är Maxomorraplagg det handlar om, berättar Malin Brandeth.

Just nu arbetas det för fullt med nästa års kollektion som kommer i en smula annorlunda färgskala. Höstens kollektion är redan klar – men den är förstås hemlig än så länge.

Men ger inte de höga produktionskrav ni har också utslag på prislappen?

– Kvalitet kostar, men vi strävar efter att alla ska ha råd att köpa våra kläder. Folk gör mer medvetna val numera och att veta hur en produkt är producerad ger en bättre magkänsla, säger Emma Hagström Bonow.

Alla kläder, vart de än ska sändas i världen, passerar lagret på Spångatan i Älmhult. Det tillhör också idén med Maxomorra. Kontroll över hela verksamheten.

– Visst vill vi växa med mer personal, men Maxomorra kommer aldrig att bli ett jätteföretag. En väl fungerande verksamhet med full kontroll finns i vår vision, förklarar Malin Brandeth.

I Sverige hittar man företagets kläder i mindre butiker. Märket har inte sålts in till de stora klädkedjorna. Men just nu har den nyfikne alla möjligheter att stifta bekantskap med de speciella barnkläderna från Älmhult.

Fram till den 25 mars håller Maxomorra en lagerbutik öppen på Södra Torggatan. Där finns ett stort utbud av de tidigare kollektionerna. Färgstarkt så det förslår.

– Ja, det kan bli en riktig Maxomorra-chock, säger Malin Brandeth med ett skratt.

Text och foto: Lasse Lindell

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *