Nystart för Nationaldagsfirande i Virestad

Nystart för Nationaldagsfirande i Virestad

0

Hattparad inleder festligheterna

där en modevisning skildrar klädmodet från idag och 100 år tillbaka i tiden. Kläder och detaljer har samlats in från Hembygdsföreningen, privat ägare och naturligtvis från byns stora klädaffär – Langes. Men det är bara en del i ett spännande och digert program.

För alla åldrar

Idén till att fira nationaldagen kommer från Jennie Lange och Siv Johansson. De har sen tagit hjälp av Virestads Hembygdsförening och ABF. Nu finns det långt gångna planer på ett digert program som ska intressera alla åldrar. – Tanken från början var att ta upp det firande vi hade tidigare vid skolavslutningen, förklarar Jennie. Den inföll alltid på nationaldagen så det blev som att vi firade båda två. Men det förändrades i och med att friskolan fick andra läsperioder. Så vi saknar en tradition i Virestad. Förhoppningen är att vi med detta ska få nystart på den traditionen igen.

Spännande projekt

Therese Karlsson har jobbat på ABF i drygt tre år och har ett mycket stort intresse för kultur och fortbildning. – Jag är uppväxt i Virestad och har mina rötter här även om jag just nu bor i Liatorp, berättar Therese. Hela idén med firandet i allmänhet och med en modekavalkad genom generationer är något som både jag och ABF tycker är mycket intressant. Så det är ett spännande projekt att vara delaktig i. Tillsammans med projektgruppen så har de programmet i princip klart men vill samtidigt lämna lite öppet till den stora dagen.

Syjuntor och skvallertanter

Inledningen blir oavsett ett modetåg som tar oss igenom tiden. Hattar på och hattar av. Långa klänningar som blev kortare och kortare. Kulmen nåddes på sextiotalet med Twiggy som modesymbol. – Kläder är ju en sak, men att hitta modeller som bär dem, är en annan, förklarar Siv. Det har vi nu gjort och det blir ju något väldigt roligt i sig. Det blir nämligen både lite underhållning i form av musik och dans i kombination. Kan exempelvis avslöja att det inleds med Charleston med de lokala dansarna Martin o Frida Ryden. Det har varit mycket jobb som krävt samarbeten med både syjuntor och skvallertanter som ställer upp i modevisningen. Men nu är allt på plats. Siv har själv varit väldigt intresserad av kläder och sömnad i hela sitt liv, så det är ju klart att ämnet har stor betydelse som hon har ett stort kunnande i.

Musik och trolleri

För musiken står HäVi spelemän. Magnus Björkman, tjänstledig  kantor i Virestad som vi skrivit om tidigare, finns på plats. Det kommer dessutom att bli en hel del aktiviteter och underhållning för alla åldrar och smaker denna dag. Eller vad sägs om en trollkarl, våfflelservering, polkagrisförsäljning, hoppborg, ”kom o klappa djuren”, och sommarlekar.  Vi erbjuder något för alla . Naturligtvis ska också den svenska fanan hissas, dagen till ära. Om allt går som tänkt med väder och vind så finns planer på att även släppa ballonger till väders. – Ja vi räknar med att det blir ett väder som går att hantera, säger Jennie. Visst har vi också en katastrofplan, men det får vi i så fall återkomma till. Start blir det 16:00 för att inte krocka med festligheterna i Älmhult. Tvärtom så hoppas vi att folk vill dubblera och se en riktigt härlig nationaldag på landet – så kom till Virestad Hembygdspark, Kajelund.

Tanten är avskaffad

Jennie har både en klädbutik och en lång klädhistoria i släkten. – Min farmor var sömmerska, så vi har sparat en hel del från alla tidsepoker. Förr var det åldern som bestämde vilka kläder man skulle ha. Idag är det personligheten, förklarar Jennie. Tanten är avskaffad. Äldre vill också visa sin personlighet och vara trendiga. Material är också något som förändrats genom åren. – Man tog det som var nära, förklarar Siv. Nylon kom vid 50-60 talet. Annars så var det mycket ull och lin. Bomull var inte lika vanligt eftersom det fick importeras. Innan vi tar farväl av projektgruppen så efterlyser Jennie, Siv och Therese även Sverigedräkter. Alla ni som har tillgång till en, ta den på er vid festligheterna. Ffri entré.

Text och bild: johnny@alltomalmhult.se

]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *