Unga som lär för livet

Unga som lär för livet

0

– De träffas två timmar varannan vecka för både teori och praktisk utbildning, förklarar brandman och ordförande i UBK, Kent Martinsson. Flera av våra brandmän idag har en gång i tiden börjat på liknande sätt.  

Svenska mästare

I ungdomsbrandkåren genomför man cirka 20 övningar per år med brandmän som instruktörer. Det kan till exempel vara rökövningar, hantera en handbrandsläckare, radiokommunikation och sjukvård. Osby ungdomsbrandkår räknas som en av de bästa i landet. Tre gånger har man blivit svenska mästare. Senaste gången 2006.  

Livsviktiga kunskaper

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Ofta delas det upp i en undervisande del som sen avslutas med praktisk träning. Materialet som används är det samma som räddningstjänsten tillämpar. Övningarna är ungefär det som ingår i brandmännens träning, fast på en lite lägre nivå. Det handlar dock om livsviktiga kunskaper vid trafikolyckor och eldsvådor. Vid dagens övning gällde det att klippa upp en bil för att få ut en rygg- och nackskadad person på ett säkert sätt.  

Rädda liv

En stor del av utbildningen handlar om att hantera material, men framför allt att rädda liv. Det innebär då hjärt- och lungräddning, övrig sjukvård och hur man agerar på olycksplatser för att kunna göra mest nytta. - Det är en stressad situation som kräver att alla vet exakt vad som skall göras och i vilken ordning. För att klara detta krävs kontinuerlig träning, menar Kent.  

Har plats för fler

All utbildning görs ideellt av Osbys och Lönsbodas brandmän. – Detta är en enormt viktig del av vår verksamhet. Många i räddningstjänsten har påbörjat sin bana i UBK. Men oavsett så är detta något som sprider handlingskraft ut i samhället. Kunskap som räddar liv. Kent och övriga i brandkåren efterlyser fler deltagare. – Vi har plats för fler intresserade.   Vill ni veta mer så kontakta någon nedan:   Kent Martinsson mobilnr: 0703949242 Leif Stiberg mobilnr: 0706553032   Text och bild: johny@alltomosby.se [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”brandkar” /]]]>

About author

Your email address will not be published. Required fields are marked *